maandag 16 december 2013

17 “kerstbomen” in advertenties

Kerstbomen zijn van hout. Of van een ander materiaal, maar dan is het geen echte . En er is nog een discussie over welke spar de beste kerstboom is. Kerstbomen zijn verbonden met kerst en in advertenties worden kerstbomen overal van gemaakt.


Waar zijn kerstbomen van gemaakt?


Zo zijn er kerstbomen van winterbanden, dozen, friet, puntenslijpsel, een gril, flessen, strings, kopjes koffie, spijkerbroeken, Adidas-strepen, autolichten, een weg, inktvlek, pizza en kan er ook een kerstboom uit de muur worden gezaagd.


De kerstboom is een driehoek


De driehoekige vorm komt overal terug en elk bedrijf wenst iedereen een zalige kerst of merry christmas. Zie hieronder advertenties van onder andere Levi’s, Nespresso, Domino’s, Stihl, Tide, Mazda, Mercedes, Adidas, Volkswagen, Heineken en FedEx. Of ze allemaal echt zijn is de vraag. Creatief zijn ze zeker.


Fijne kerst voor iedereen!


De kerstboomadvertenties


kerstboom weg mazda kerstboom inktvlek tide kerstboom puntenslijpsel publicis singapore kerstboom pizza domino's Kerstboom flesjes heineken kerstboom dozen FedEx kerstboom grill mercedes kerstboom recyclen kerstboom friet McDonald's kerstboom potlood kerstboom uit muur gezaagd om kerstboom te kunnen zien kerstboom triumph kerstboom band mercedez benz kerstboom koffie nespresso kerstboom spijkerbroek levi's kerstboom schoen adidas kerstboom parkeergarage volkswagen


17 “kerstbomen” in advertenties




Read article, source: 17 “kerstbomen” in advertenties»

Via MarijnKrijger.nl

vrijdag 13 december 2013

Het IKEA-effect. Het is nog mooier als je het zelf bouwt.

IKEA is fantastisch. En iedereen die een IKEA-meubel in elkaar heeft gezet kan beamen dat die creatie zelfs beter is dan de handleiding doet vermoeden. De vervoerbaarheid, de lage prijzen, de uitstekende service en de gratis potloden zijn al fantastisch. De hotdog en het ijsje bij de uitgang zijn goedkoop. Bij IKEA-producten waarderen we ook onze eigen arbeid. Het product is waardevoller, omdat we het zelf in elkaar hebben gezet.


Zelf eieren toevoegen


In de jaren 50 bracht General Mills onder de naam Betty Crocker een kant-en-klare-cakemix op de markt. De vrouwen (ja, dat waren toen de vrouwen) hoefden alleen wat water toe te voegen en de cake kon worden gebakken. Het product sloeg niet aan. De bakkende vrouwen maakten liever zelf hun cake. Er werd marktonderzoek uitgevoerd en daaruit bleek dat de huisvrouw uit de jaren vijftig deze cakemix te makkelijk vond. Het was bijna valsspelen.


De marketeers besloten toen om de cakemix iets aan te passen. Er zat geen ei meer in. Het werd op de markt gebracht als huisgemaakte kwaliteit. Dit betekende dat de cakebakker zelf eieren moest toevoegen en dus deze ook moest kopen. Op deze manier werd al heel wat meer moeite gedaan voor een cake. Dit product sloeg aan. De huisvrouwen kregen het gevoel nu echt een cake te bakken.


De bouwpakketten van IKEA


Door de producten als bouwpakketten te verkopen, moet de koper het zelf in elkaar zetten. En daarin zit een groot geheim. Alles wat we zelf doen voelt goed. Hoe moeilijker de instructies en complexer het product, hoe trotser we zijn als het bouwpakket in elkaar is gezet. De waarde gaat omhoog bij zelfgemaakte producten (zie ook het IKEA-effect van Norton, Mochon en Ariely). We gaan nog iets verder en vinden (onbewust) dat anderen het op de juiste waarde inschatten: onschatbaar, onvervangbaar en een meesterstuk.


Wat we zelf doen voelt goed


Niet alleen bij IKEA leveren de klanten een deel van het product. Tegenwoordig tanken we zelf, bij Subway bepaalt de klant de samenstelling, bij wokrestaurants kiezen we wat we willen eten, bij gourmetten maken we zelf het eten klaar. Van Lego bouwen we de mooiste bouwwerken. En herinneren we ons de kleicreaties of tekeningen nog die we zelf maakten op de basisschool? Die waren het mooist van allemaal.


Zelf doen nog beter


IKEA schroefjes en dingetjes nabestellen - gratis - uitleg Als onverhoopt een IKEA-pakket een schroefje of dingetje mist dan kan dat bij IKEA zelf worden aangevuld. In de vestiging in Amsterdam is er bij de klantenservice een muur vol met bakjes met de schroefjes en dingetjes. Deze kunnen gewoon worden gepakt. Geen bon, geen gedoe, geen kosten.

En als je niet weet welke schroefje er nodig is, is er altijd de vriendelijke IKEA-medewerker in de blauw-gele blouse om te helpen. Dit is een voorbeeld van een klantgerichtproces. Niet alleen kan een klant hier zelf een probleem oplossen, de klant krijgt ook nog eens het vertrouwen om het zelf te pakken. Het IKEA-effect wordt hierdoor nog meer vergroot.


De bakjes met IKEA-schroefjes en -dingetjes nabestellen - gratis

De bakjes met IKEA-schroefjes en -dingetjes. Pak zelf wat je nodig hebt.




Het IKEA-effect. Het is nog mooier als je het zelf bouwt.




Read article, source: Het IKEA-effect. Het is nog mooier als je het zelf bouwt.»

Via MarijnKrijger.nl

zondag 8 december 2013

Engelse video van Anna Sophie leert lopen

Anna Sophie leert lopenDe reacties op de video waarin te zien is hoe mijn dochter Anna Sophie leert lopen zijn fantastisch. Volgens artsen zou zij nooit kunnen lopen. De eerste versie staat op Vimeo en deelde ik alleen met familie en een paar vrienden. Zij vroegen of ze de video mochten delen om verschillende redenen: de wilskracht van Anna Sophie om te leren lopen inspireert, motiveert en ontroert.


Er zijn nu twee versies op Youtube. Een Nederlandse en (met dank aan de tip van Geert) ook een Engelse versie. Deze laatste staat onderaan dit bericht. Ze wil het onmogelijke proberen, ze wil gaan lopen. Geloof niet altijd dat iets onmogelijk is, zoek de mogelijkheden, pak de kansen en volg je eigen weg.


Video van “Anna Sophie leert lopen”


Op de muziek van Acda en De Munnik – Vandaag ben ik gaan lopen – was al te zien hoe Anna Sophie leert lopen. Om ook de rest van de wereld te laten zien dat niets onmogelijk is, opgeven geen optie is, waar een wil een weg is, grenzen verlegd kunnen worden en om te ontroeren, motiveren en inspireren maakte ik ook onderstaande video met Engelse uitleg. Deze versie is korter dan de Nederlandse versie en de muziek is opzwepender en boembastischer. Kijk en geniet.



Engelse video van Anna Sophie leert lopen




Read article, source: Engelse video van Anna Sophie leert lopen»

Via MarijnKrijger.nl

donderdag 28 november 2013

Le Bal Bullier – Het mooiste schilderij

Het mooiste schilderij van de wereld is in 2013 honderd jaar. Het mooiste schilderij van de wereld hangt in Parijs. In Centre Pompidou. Het is 390 bij 95 centimeter. Een replica van 1 meter bij ongeveer 25 centimeter hangt in mijn woonkamer. In 1912-1913 schilderde Sonia Delaunay-Terk het geweldige schilderij Le Bal Bullier


Centre Pompidou


Parijs, 2000, december, eerste zondag van de maand. De musea in de Franse hoofdstad zijn gratis te bezoeken. Centre Pompidou is een museum dat ik graag wilde bezoeken. Een foto van het museum stond op mijn lesboeken voor Franse lessen in klas 1 en 2 van de middelbare school. In het begin van het schooljaar waren de boeken nog voorzien van een mooie kaft. Gedurende het jaar verdween de kaft stukje bij beetje en werden de buizen en pijpen van het museum langzaam zichtbaar.


“En grève”


De grote buis aan de zijkant herbergt de roltrappen en de trap. Dit was van buiten te zien. Niet van binnen, want het was die dag ook de dag van een nationale staking. “En grève” stond in elegante letters op een wit papier geschreven dat op het raam naast de ingang was geplakt. De benedenverdieping was toegankelijk en ook de souvenirshop was gewoon open.


Poster


Close-up, Le Bal Bullier - Sonia Delaunay

Close-up, Le Bal Bullier – Sonia Delaunay



Het museum was die dag alleen te bezoeken door in de souvenirshop het boek van het museum door te bladeren, de prullaria met kunstwerken erop gedrukt te zien, de kalenders door te kijken en de posters met replica’s van kunstwerken te bestuderen. Een van de posters had een kleurrijke afbeelding. De beweging en expressie knalden eraf. Ik was meteen verkocht. Mijn vrouw, toen nog vriendin, ook. Het leek ons niet praktisch om die poster mee te nemen. Met ons studentenbudget hadden we een busreis geboekt, de poster kostte het equivalent van een week eten en die poster zouden we in Nederland toch ook wel kunnen vinden.


En weer een staking


Een jaar later aan het einde van de zomer waren we weer in Parijs. Natuurlijk weer op de eerste zondag van de maand. Centre Pompidou stond op het lijstje. Dat schilderij wilden we in het echt zien. In het groot. We wilden erbij staan, ernaar kijken, ernaar staren, het bewonderen en als souvenir de poster meenemen. Het museum was gesloten. Net als de vorige keer was er een staking. De souvenirshop was open. Bij de posters werd een koker gegeven, zodat de grote vellen schadevrij, vouwloos en in een stuk opgerold mee konden worden genomen. Alleen nu was de poster er niet meer. De Franse souvenirshopmadame keek nog in haar computer. De poster was er niet meer, maar zou over een week wel weer binnenkomen.


Het schilderij in de woonkamer


We gingen daarna nog een paar keer naar Parijs. En telkens was er iets waardoor we het museum niet in konden. Weer een staking en dan was ook nog een keer de vleugel waar het schilderij hing dicht. Nog steeds hadden we het schilderij niet gezien. Inmiddels hadden we in Nederland wel een posterleverancier gevonden die de poster op een kleiner formaat, ongeveer 16 keer kleiner dan het origineel kon leveren. Deze poster hingen we in een simpele lijst met zilveren rand in onze woonkamer.


Café au lait


In 2010 gingen we naar Parijs. Een lang weekend in een kamer met uitzicht op de Eiffeltoren. Vantevoren volgden we het nieuws in Frankrijk. Er was geen staking aangekondigd. Centre Pompidou zou gewoon open zijn. We waren vroeg bij het drukbezochte museum. Er stond een rij. We besloten een café au lait te gaan drinken in een van de café’s bij de vijver met waterspuwende figuren op place Igor Stravinsky.


Le Bal Bullier


Centre Pompidou opende een half uur later. De rij was verdwenen, wij konden zo naar binnen lopen. Er was geen staking, de souvenirshop was gewoon open en we liepen naar boven. De Delaunays hebben een eigen hoek. De schilderijen van Robert en Sonia Delaunay hingen in alle rust aan de wal. De expressie, beweging en contrasten knalden van de schilderijen af. Voor Le Bal Bullier stond een bank. Het was druk. Het schilderij werd bewonderd. Ik deed mee, ging zitten en keek van links naar rechts en weer terug. Het bijna vier meter brede schilderij met tangodansers in kleurrijke contrasten schittert in oneindige energie. In het echt is het mooier dan de poster die in mijn woonkamer hangt.


Licht, kleur en beweging


Alleen al voor dit schilderij ga ik naar Parijs. De combinatie van licht, kleur en beweging is perfect vastgelegd in dit meesterstuk van Sonia Delaunay-Terk.


Le Bal Bullier - Sonia Delaunay

Le Bal Bullier – Sonia Delaunay



Le Bal Bullier – Het mooiste schilderij




Read article, source: Le Bal Bullier – Het mooiste schilderij»

Via MarijnKrijger.nl

woensdag 27 november 2013

Bob Marley, Nirvana, Michael Jackson en The Beatles

Digital will never be vinyl. Vier bekende platenhoezen zijn gepixeld. Dat ziet er anders uit dan het origineel. Klopt, want digitaal wordt nooit vinyl. Geert Smits schreef onlangs over de terugkeer van de LP met de vinyl-app. De smartphone werd platenspeler zo kon de plaat worden beluisterd. De vraag naar vinyl stijgt volgens Radio 1.


Echte platen van Vinyl


Vinyl Records uit Canada verkoopt platen. Echte platen, van vinyl. Digitaal zal nooit vinyl zijn en om dit te vertellen is er een campagne bedacht. Platenhoezen van bekende platen zijn gedigitaliseerd. De platenhoes is nu gepixeld en ziet er blokkerig uit. De iconische hoezen blijven herkenbaar.

Zie hieronder de albums Abbey Road van The Beatles, Legend van Bob Marley, Thriller van Michael Jackson en Nevermind van Nirvana.


Vinyl Records Abbey Road The Beatles Vinyl Records Legend Bob Marley Vinyl Records Thriller Michael Jackson Vinyl Records Nevermind Nirvana


Bob Marley, Nirvana, Michael Jackson en The Beatles




Read article, source: Bob Marley, Nirvana, Michael Jackson en The Beatles»

Via MarijnKrijger.nl

maandag 25 november 2013

Interactief reclamebord van British Airways

British Airways lookup in Piccadilly Circus interactief billboardBritish Airways creëerde een interactief billboard op Picadilly Cirucs. Een kind herkent elk overvliegend vliegtuig van British Airways. Niet alleen het vluchtnummer wordt herkend. Ook de plaats waar het vliegtuig vandaan komt, weet het kind te benoemen.


Beeld van het interactieve billboard van British Airways


De campage is #lookup genoemd. Hieronder is het interactieve billboard te zien.



Interactief reclamebord van British Airways




Read article, source: Interactief reclamebord van British Airways»

Via MarijnKrijger.nl

Verhaal in zes woorden met beeld – Film

Een nieuwe schrijfopdracht in het bekende formaat. Schrijf een verhaal met behulp van een beeld en zes woorden. Het thema is film.


Het zeswoordenverhaal


Grooooaaaaaar.

Het begin van de film.


de schreeuw van de leeuw om een MGM-film aan te kondigen.


Zie ook dit bericht over de schreeuw van de leeuw om een MGM-film aan te kondigen.


De regels


Laat je inspireren door een foto of afbeelding en schrijf daar je verhaal bij. Of bedenk eerst zes woorden en maak/zoek dan een foto. Publiceer je zeswoordenverhaal op je eigen website/log en plaats de link bij Doldriest.


Verhaal in zes woorden met beeld – Film




Read article, source: Verhaal in zes woorden met beeld – Film»

Via MarijnKrijger.nl

vrijdag 22 november 2013

De juf kon het niet lezen

Hij leert lezen en schrijven. Als er een foutje wordt gemaakt is het de bedoeling dat uit te gummen. Dat vond hij deze keer niet nodig, dus schreef hij er nog iets doorheen. En nu kan de juf het niet lezen.


Met een groen vraagteken is dit aangegeven. Dat is een stuk vriendelijker dan een rood kruis door het onleesbare. Zelf weet hij natuurlijk wel wat er staat: “Letters, dat zie je toch.”


de-juf-kan-het-niet-lezen


De juf kon het niet lezen




Read article, source: De juf kon het niet lezen»

Via MarijnKrijger.nl

dinsdag 19 november 2013

Reclamejongens beïnvloeden – Derren Brown

Derren Brown - Marketing - Priming - TaxidermyDerren Brown liet een posteradvertentie ontwikkelen voor een bedrijf dat dieren opzet. Twee reclamemakers werden in een taxi van hun werkplek naar Derrens bedrijf gebracht. Hier werd een briefing gegeven over het bedrijf en aan welke eisen de advertentie moest voldoen.


Priming


Op zich een normaal proces. Er wordt verteld dat er een posteradvertentie gemaakt moet worden met minimaal de volgende elementen: een bedrijfsnaam, een slogan en een logo. Hiervoor is een half uur de tijd. Derren heeft zelf ook al wat ontwerpideeën en legt deze zonder ze te laten zien op tafel.


Na een half uur wordt het resultaat bekeken. Het ontwerp van Derren blijkt grotendeels overeen te komen met het ontwerp van de reclamejongens. Hoe hij dit heeft gedaan? Priming.

Priming is het sneller herkennen van, of reageren op een bepaalde stimulus als men deze eerder heeft waargenomen.


Video’s van dit experiment


Er zijn twee versies, een uit Engeland en een uit de VS. Hieronder staan beide video’s.


De Engelse versie



De versie uit de VS



Reclamejongens beïnvloeden – Derren Brown




Read article, source: Reclamejongens beïnvloeden – Derren Brown»

Via MarijnKrijger.nl

maandag 18 november 2013

Nepaanbieding, prijsmisleiding

Lego trein 7938De Consumentenbond heeft de prijzen bijgehouden van populaire cadeaus. Sinterklaas wordt bedonderd, is de boodschap. De van/voor-aanbiedingen kloppen volgens de Consumentenbond niet. In juli van dit jaar zijn de prijzen genoteerd en onlangs is dat weer gedaan. Een Legotrein die in juli €99,99 kostte wordt nu aangeprezen als van €124,99, voor €114,99.


Fictieve prijs


De prijs komt tot stand door de vraag en het aanbod. Is er meer vraag, dan stijgt de prijs. Is er een te groot aanbod, dan daalt de prijs. Dat de prijzen voor speelgoed in november en december hoger liggen dan in juli is niet zo vreemd. De vraag stijgt namelijk want Sinterklaas en kerst worden niet gevierd zonder cadeaus.


Kortingen zorgen voor hogere verkopen. Niet alleen echte kortingen, ook fictieve kortingen dragen hieraan bij. Een fictieve korting wordt door de Consumentenbond als nepaanbieding bestempeld. Het voelt goed om minder te betalen. Een aanbieding “van €99,99, voor €114,99″ is niet aantrekkelijk. Meer betalen voelt als opgelicht worden. Het is dan ook logisch om de van-prijs hoger te laten zijn dan de voor-prijs. De manier om de verkoopprijs te verhogen is dan door een hogere van-prijs of adviesprijs te gebruiken.


Prijsdiscriminatie


Prijzen verschillen door het jaar heen. Niet voor niets zijn in de schoolvakanties reizen duurder. Een week naar de zon is in het laagseizoen zo de helft goedkoper, terwijl feitelijk dezelfde dienst wordt geleverd: een reis, een verblijf en een omgeving.


Prijzen verschillen voor verschillende doelgroepen. Zo krijgen ouderen korting op bijvoorbeeld het OV, terwijl ze op hetzelfde moment instappen, op dezelfde comfortabele manier kunnen reizen en ook weer op hetzelfde moment uitstappen.


Studentenkorting is ook een goed voorbeeld. Bij een bioscoop kan een student dezelfde dienst geleverd krijgen als een niet-student. De student betaalt dan minder.

Het is dan ook niet opmerkelijk dat de prijs voor speelgoed hoger is als de vraag hoger is.


Inzicht in prijs


Zonder alle informatie over de prijs, de beschikbaarheid van producten, de concurrentie, het aanbod, de inflatie, de transactiekosten en de vraag is het bijna onmogelijk te oordelen over de juiste prijs en of er wel of niet een echte aanbieding is. Alleen al de marketingkosten in november en december zijn misschien wel hoger dan in juli. Niet voor alle artikelen is er iets als een Tweakers-pricewatch.


In het onderzoek van de Consumentenbond is er geen andere verklaring gevonden dan een prijsverhoging die als verlaging wordt gepresenteerd door een hogere van-prijs te gebruiken. De enige manier om dit tegen te gaan is transparant zijn over de prijs. De Consumentenbond heeft het meldpunt Prijsmisleiding geopend waar prijsmisleidingen kunnen worden gemeld. Vanuit consumentenperspectief is het beter om inzicht te bieden in prijzen en de veranderingen daarin door daadwerkelijk objectief prijzen bij te houden.


Wel of niet kopen?


Natuurlijk weet iedereen dat de van/voor-aanbiedingen niet altijd kloppen. Iedereen weet ook dat cadeaus niet per sé in november hoeven te worden ingekocht. De keus is aan de consument om iets wel of niet te kopen en ook waar zij het inkopen. Uiteindelijk telt alleen het bedrag dat aan de kassa wordt afgerekend.


Als trouwens de prijzen van de betreffende Legotrein over een langere tijd waren bijgehouden, was ook inzichtelijk geweest dat deze Legotrein in juli 2012 voor €80 kon worden aangeschaft.


Nepaanbieding, prijsmisleiding




Read article, source: Nepaanbieding, prijsmisleiding»

Via MarijnKrijger.nl

donderdag 14 november 2013

Scoren met een rel – Gamma’s kluspoezen

kluspoezenGamma België maakte een filmpje over kluspoezen om mannendag aan te kondigen. Daarnaast werd een bericht de wereld ingestuurd dat er ophef was over de vrouwonvriendelijke commercial. De commercial werd offline gehaald en vervolgens door “iemand” weer online gezet. Zie hier de formule om te scoren met een rel.


Gisteren stonden de kluspoezen op dit blog. Niet alleen die van Gamma ook de kluspoezen in een parodie namens Hubo. Drie katten met Hubo-helmen waren de kluspoezen van Hubo. Kort na het plaatsen van het blog haalde Gamma het filmpje offline. Een paar minuten later is het op een andere account weer online geplaatst.


Vier keer publiciteit


Gamma scoort veel publiciteit door een slimme manier van communicatie. Gepland of niet gepland, het werkt.



  • Ten eerste is er een video gemaakt met schaarsgeklede dames.

  • Ten tweede is er een (pers)bericht verspreid dat er een rel was over de kluspoezen, zo zou het vrouwonvriendelijk zijn.

  • Ten derde is de kluspoezencommercial offline gehaald.

  • Ten vierde zijn de kluspoezen even later weer online gezet. (ruim 50000 keer bekeken op die dag)


De kluspoezen werken


piek in de stats door kluspoezenSex sells, dus de video levert publiciteit op. Vervolgens was er een (geregisseerd?) relletje en dat zorgt voor meer publiciteit. Het offline halen is onzin volgens de ene groep, de andere groep vindt het terecht. Er wordt over gepraat. Door het weer online zetten van de video kan iedereen die veelbesproken video bekijken en heeft de groep die het graag wil zien weer de mogelijkheid om het te bekijken.

En dan is er ook nog de hashtag #gammakluspoezen en #kluspoezen. Met de nieuwe term kluspoezen kan de publiciteit goed gemeten worden.

En trouwens, niet alleen Gamma profiteerde van de publiciteit. Ook dit blog werd gisteren vaak bezocht (zie illustratie aan de linkerkant).


Onder controle?


Gamma België heeft dit uitstekend gedaan. Niet overal had Gamma de controle. Misschien was het niet eens gepland om het offline te halen. De opeenvolging van activiteiten zorgt dat waarschijnlijk iedereen weet dat het aanstaande zaterdag mannendag is en bezoekers van Gamma op de foto kunnen met de kluspoezen. Met dank aan de online community.


De bewuste commercial met kluspoezen



Scoren met een rel – Gamma’s kluspoezen




Read article, source: Scoren met een rel – Gamma’s kluspoezen»

Via MarijnKrijger.nl

dinsdag 12 november 2013

Kluspoezen van Gamma + de reactie van Hubo

Vier_mannendag_met_de_GAMMA_Kluspoezen“Een echte vent is geen watje, maar een kerel die van aanpakken weet en ‘schoon gerief’ waardeert. Omdat echte venten ook een bloemetje verdienen, pakt GAMMA op Mannendag uit met wat lekkers.”


Gamma in België scoort met een commercial voor mannendag. Een rel doet het altijd goed, en dat heeft Gamma goed begrepen. Een commercial met schaarsgeklede dames genereert veel publiciteit. Deze kluspoezen zijn in ieder geval op YouTube te zien (Belgische lezers: is deze ook op TV uitgezonden?).


Sex sells, maar is het een rel?


In kranten wordt gesproken over de kluspoezen en wordt het aangeduid als een rel. Nergens is een reactie van een tegenstander te vinden. Kijk bijvoorbeeld in De Standaard, Spits, Techmania en het AD.


Keurig persbericht, prikkelende commercial en de interwebs doen de rest. Zo ook op dit blog. Kijk hieronder naar de commercial en de reactie van Hubo.



De reactie van Hubo


Het is waarschijnlijke geen officiële reactie, wel een leuke. Zie hieronder hoe de kluspoezen van Hubo inhaken.


Hubo en de kluspoezen


Kluspoezen van Gamma + de reactie van Hubo




Read article, source: Kluspoezen van Gamma + de reactie van Hubo»

Via MarijnKrijger.nl

maandag 11 november 2013

Mandarijnen, manderijnen – Goedkoper met spelfout

Manderijnen zijn goedkoper dan mandarijnen bij de Albert Heijn. Een kilo fruit met spelfout is maar liefst een cent goedkoper. Of hebben we te maken met een nieuw soort fruit? Manderijnen worden hier namelijk ook met “nieuw” aangeprezen.


Spelfouten leveren vaker publiciteit op en kunnen worden ingezet om producten te laten opvallen. Zie hieronder mandarijnen, manderijnen en het prijsverschil.


mandarijnen 2.29


nieuw manderijnen 2.28

mandarijnen-manderijnen


Mandarijnen, manderijnen – Goedkoper met spelfout




Read article, source: Mandarijnen, manderijnen – Goedkoper met spelfout»

Via MarijnKrijger.nl

donderdag 7 november 2013

“Deze advertentie heb ik al eens gezien. Hoe kan dat?” Retargeting

Met retargeting worden bezoekers bereikt die bepaalde pagina’s van een website hebben bezocht en vervolgens de website hebben verlaten. Een bezoeker, laten we hem Jan noemen, van een website is geïnteresseerd in een televisie. Op de website vergelijkt Jan de verschillende versies van het toestel. Hij vergelijkt toestellen van 42 inch van Samsung en Philips. Dan besluit Jan om weer weg te gaan. Op de volgende sites die hij bezoekt, ziet hij telkens advertenties van de televisieverkoper waarin TV’s van 42 inch worden aangeprezen. Toeval? Nee, dit is retargeting.


Hoe werkt dit?


Een website van een bedrijf heeft als doel: converteren. Dat betekent dat een bezoek aan de website leidt tot een vooraf gedefinieerd doelstelling. Dit is bijvoorbeeld de aankoop van een product, het downloaden van een folder, het achterlaten van contactgegevens of het bekijken van een video. 2% conversie bij een eerste bezoek is een modale score.


Dat betekent dat 98% van de bezoeken niet heeft leidt tot een conversie. Om de bezoekers te bereiken die niet converteerden kan er gebruik worden gemaakt van retargeting.


Bij de televisieverkoper uit de eerste alinea is nu bekend dat er iemand geïnteresseerd is in een TV, maar dat er nog geen aankoop heeft plaatsgevonden.


De zes manieren van retargeting


Er zijn verschillende manieren om te retargeten:



  1. Websiteretargeting

  2. Social retargeting

  3. Zoek-retargeting

  4. E-mailretargeting

  5. Dynamische retargeting

  6. CRM-retargeting


Er kan nog een zevende vorm worden benoemd, advertenties worden dan vertoond op basis van van bepaalde kenmerken die ook aanwezig zijn bij huidige kopers van producten. Dit is echter meer targeting dan retargeting.


Websiteretargeting


retargeting websiteMet behulp van verschillende technieken kan er voor worden gezorgd dat Jan opnieuw wordt geprikkeld om naar de website van de TV-verkoper te gaan. Op het moment dat er nog geen aankoop heeft plaatsgevonden weet de website nog niet dat het om Jan gaat. Wel is bekend dat vanaf een bepaald IP-adres interesse is getoond in een televisie van een bepaald type. Daarbij kan er een cookie zijn geplaatst met informatie over welke pagina’s zijn bezocht.


Er is bekend dat er interesse is in een televisie van Samsung en Philips van 42 inch. Als Jan op een andere website komt of bijvoorbeeld in Google een zoekopdracht uitvoert ziet hij advertenties van televisies van 42 inch van Philips en Samsung en toevallig zijn dat ook nog eens advertenties van de website die hij eerder heeft bezocht.


Jan gaat naar de website en krijgt een pagina voorgeschoteld met de beste televisies van 42 inch van Samsung en Philips. Hij besluit dat hij nu toch echt die TV wil aanschaffen en koopt een TV.


Social retargeting


Jan bezoekt een website van een televisieverkoper. Op deze website staan tweet-, like en google+-buttons. Jan bekijkt weer de televisies van 42 inch. Jan koopt niets en verlaat de website. Even later logt hij in op Facebook (of een ander sociaal netwerk) en er verschijnen advertenties van de televisieverkoper. Met behulp van de facebooktracker werd duidelijk dat Jan de website van de televisieverkoper zonder conversie had verlaten. De advertentie heeft als doel om Jan weer terug te laten komen.


searchretargetingZoek-retargeting


Jan zoekt op Google naar een TV van 42 inch. Er worden gelijk advertenties vertoond. Jan zoekt verder en gaat naar een website over voetbal. Op die website verschijnt een advertentie voor televisies van 42 inch.


E-mailretargeting


Er wordt een e-mailing gestuurd naar een klantenbestand. Toevallig zijn dat allemaal klanten die bij deze tv-verkoper hebben aangegeven graag een thuisbioscoop te willen hebben in de toekomst. Jan is een van de klanten. Hij ziet interessante artikelen staan over de nieuwste televisies. Jan klikt op dat artikel. Er wordt een cookie geplaatst en tijdens het surfen op het web krijgt Jan advertenties te zien van deze nieuwe televisies.


Dynamische retargeting


Er is data bekend over het zoekgedrag en de geschiedenis van het browsen. Deze data wordt gecombineerd en op basis hiervan worden advertenties vertoond.


CRM-retargeting


Een bedrijf dat televisies verkoopt, stuurt een adressenbestand, meestal een e-mailadressenbestand, naar een bedrijf. Dit bedrijf vindt deze klanten online. Er worden cookies geplaatst. Elke website waar dit bedrijf een contract mee heeft, toont advertenties van de televisieverkoper.


Retargeting is effectief


Retargeting wordt over het hele web gebruikt. En het werkt. Veel consumenten vertellen dat zij hier niet intrappen en dat ze zulke bedrijven juist mijden. Toch kan er door bedrijven gericht worden geadverteerd bij doelgroepen die interesse hebben in een product. Dit kan worden ingezet voor de verkoop van een enkel product, maar ook om aan een doelgroep te vertellen dat er een nieuwe collectie is, een actie wordt georganiseerd of door korting te bieden op complementaire producten.

Als maar een deel van de doelgroep klikt op de advertentie wordt er meer verkocht. Simpel omdat de mensen die ergens in zijn geïnteresseerd en een behoefte hebben, worden geholpen die behoefte te vervullen.


“Deze advertentie heb ik al eens gezien. Hoe kan dat?” Retargeting




Read article, source: “Deze advertentie heb ik al eens gezien. Hoe kan dat?” Retargeting»

Via MarijnKrijger.nl

maandag 4 november 2013

Wat zegt deze LinkedIn-poll?

Icoon LinkedInOp veel websites staan korte polls. Een vraag met daaronder drie of vier antwoorden. Als deze poll op de pagina van een bedrijf met hoge bezoekersaantallen staat zoals een bank of verzekeraar, dan is gelijk bekend wat het persbericht voor de aankomende week gaat worden. “Tweederde van de Nederlanders vindt iets.” En dat blijkt dan weer uit onderzoek van dat betreffende bedrijf.


Deze week kreeg ik op LinkedIn de vraag “Op welk moment van de werkdag ben jij op je best?” Ik klikte aan “In de ochtend” en werd vervolgens naar de resultaten geleid. Met wat kliks waren de demografische gegevens te zien van de respondenten. En wat blijkt: 72% van de respondenten is op zijn best in de ochtend.


Alleen vrouwen op LinkedIn?


Als er verder wordt gekeken dan is te zien dat er van alle respondenten een ondervertegenwoordiging van mannen is. Sterker nog er was slechts een man die de poll heeft ingevuld. (Aan externe partijen die de LinkedIn-api gebruiken wordt het geslacht niet eens doorgegeven)


De poll was bij mij zichtbaar voor 8 uur ‘s ochtends. Gezien het tijdstip kan ik me voorstellen dat deze poll voornamelijk wordt bekeken en ingevuld door ochtendmensen. Die ene man onder de respondenten wordt trouwens bij “In de middag” weergegeven.


Conclusie uit de LinkedIn-poll


Conclusies trekken uit deze poll kan op basis van deze data eigenlijk niet. Toch wordt er al wel een uitkomst gegeven en dat leidt tot de volgende vaststellingen.



  • De uitkomst is nog voorbarig, de poll loopt namelijk nog een maand.

  • Mannen hebben deze poll nauwelijks ingevuld of krijgen deze niet zo vaak te zien, de database van LinkedIn klopt niet of er kijken alleen vrouwen op LinkedIn.

  • Het tijdstip van weergeven dan de poll heeft invloed op de uitkomst.

  • Eigenaren van bedrijven zijn in de avond op hun best

  • en mijn stem wordt niet goed weergegeven in de uitslag.


Ik ben benieuwd naar het persbericht van volgende maand van LinkedIn over wanneer de Nederlandse beroepsbevolking het meest productief is. Statistiek, LinkedIn Poll, tussen 7 en 8 uur


Wat zegt deze LinkedIn-poll?




Read article, source: Wat zegt deze LinkedIn-poll?»

Via MarijnKrijger.nl

zondag 3 november 2013

Pepsi en Coca Cola – reactie op de Halloween-advertentie

Pepsi plaatste een advertentie met een blikje Pepsi dat een Coca Cola-cape droeg. “We wish you a scary Halloween!” Vervolgens verscheen er een reactie van Coca Cola. Geen officiële (of toch?), zeker wel een sterke.


Dezelfde advertentie, een tagline van zes woorden en een uitroepteken. Onderaan aan de rechterkant staat het logo van het colamerk. De Coca Cola-reactie luidt: “Everybody wants to be a hero!”


De advertenties


Hieronder eerst de originele advertentie (Pepsi) en daaronder de reactie (Coca Cola).


Pepsi Halloween, Coca Cola


Pepsi Halloween, Coca Cola reactie


Pepsi en Coca Cola – reactie op de Halloween-advertentie




Read article, source: Pepsi en Coca Cola – reactie op de Halloween-advertentie»

Via MarijnKrijger.nl

vrijdag 1 november 2013

Pepsi – Coca Cola. De Halloween-advertentie.

Coca Cola en Pepsi zijn de bekendste colamerken. Het is of de een of de ander. Er zijn mensen die alleen Coca Cola willen en anderen houden het bij Pepsi. De voorkeur voor een cola verandert niet zo snel. Dit komt door smaak, imago en gewoonte.


In reclames wordt dan nog eens benadrukt dat het concurrerende merk het verkeerde merk is. In het kader van Halloween publiceerde Pepsi deze reclame.


Pepsi Halloween, Coca Cola


Meer vergelijkende reclames van Pepsi en Coca Cola


Het is eigenlijk voornamelijk Pepsi die vergelijkende reclames maakt en de concurrent nodig heeft om zichzelf te positioneren. Als er reclames zijn waarin Coca Cola de vergelijking maakt met Pepsi hoor ik dat graag in de reacties.


Nog een paar voorbeelden:


Pepsi vs Coca Cola 1 april Ad

De 1-aprilgrap van Pepsi



Pepsi vs Coca Cola Rietje Straw AdPepsi vs Coca Cola vending machine snow Ad


To slot nog een commercial die (naar het schijnt) niet zou mogen worden uitgezonden. Over het algemeen worden commercials die niet mogen worden uitgezonden goed bekeken.



Pepsi – Coca Cola. De Halloween-advertentie.




Read article, source: Pepsi – Coca Cola. De Halloween-advertentie.»

Via MarijnKrijger.nl

dinsdag 29 oktober 2013

Uw persoonlijke data zijn geld waard – Tegenlicht

Tegenlicht - Uw persoonlijke data zijn goud waardDe uitzending van Tegenlicht van 28 oktober 2013 geeft inzicht in welke data over ons wordt verzameld en opgeslagen. Advertenties worden gebaseerd op deze data en het gaat nog een stap verder: toekomstig gedrag wordt hiermee voorspeld.


Al deze informatie bij elkaar wordt Big Data genoemd. Van locatie tot e-mail, van foto’s tot statusupdates op Twitter en Facebook. Deze data is te gebruiken voor allerlei toepassingen. Van persoonlijke gerichte aanbiedingen tot aan het bouwen van wijken en steden.


Kijk de uitzending hieronder en word bewust van wat er allemaal over je bekend is en hoe dit kan worden gebruikt.


Tegenlicht – Uw persoonlijke data zijn geld waard



Uw persoonlijke data zijn geld waard – Tegenlicht




Read article, source: Uw persoonlijke data zijn geld waard – Tegenlicht»

Via MarijnKrijger.nl

zaterdag 26 oktober 2013

Liegen met statistiek – Zalando in Der Spiegel

In Der Spiegel van deze week (week 42, 2013) zag ik een grafiek van de omzet van Zalando. Zo op het eerste gezicht lijkt de omzet in 2013 hard te kelderen. De balk is korter dan de balk voor de omzet in 2012.


Als er beter wordt gekeken is er te zien dat in de rechterbalk alleen de omzet van het eerste kwartaal van 2013 is weergegeven. En dan staat er ook nog een pijl met een prognose van 2 miljard omzet in 2013. Dat is bijna een verdubbeling van 2012.


Klopt deze grafiek?


In dit bericht is uitgelegd welke vragen gesteld moeten worden om statistieken beter te snappen. Vraag 11: “Klopt de grafiek?” is hier een goede vraag. Het antwoord: Nee. De grafiek klopt niet, want de te vergelijken periodes zijn niet juist weergegeven. En de pijl lost dit niet op, want die staat te laag weergegeven.


Zalando omzet - Der Spiegel - Grafiek


Hoe dan wel?


Als de verwachte omzet voor 2013 er wel in was gezet, zou er een heel ander beeld zijn. Dan ziet de grafiek er bijvoorbeeld zo uit.


Zalando omzet - Met verwachte omzet 2013 - Grafiek


Liegen met statistiek – Zalando in Der Spiegel




Read article, source: Liegen met statistiek – Zalando in Der Spiegel»

Via MarijnKrijger.nl